Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halogén-alkánok (Szénhidrogén származékok)

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
1.) Határozza meg az ismeretlen vegyületet és képletét, ha százalékos összetételük:

C = 46%
H = 9%
Cl = 45%
Moláris tömege: 78,5 g/mol

2.) Számítsa ki az 1-bróm-2-klórpropán százalékos összetételét és moláris tömegét.

Előre is köszönöm a segítséget!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat megoldása: 100 g vegyületben van 46 gramm C, 9 gramm H és 45 g klór. Ezek anyagmennyiségei rendre: n(C)= 46/12= 3,833 mol, n(H)= 9/1=9 mol, n(Cl)=45/35,5= 1,268 mol. Tehát a legközelebbi egész számmal az arány: n(Cl):n(C):n(H)= 1: 3,02: 7,098 = kb. 1:3:7, ezért a vegyület képlete a C₃H₇Cl, azaz propil-kloridról van szó.

2. feladat megoldása: CH₂(Br)-CH(Cl)-CH₃ a vegyület képlete, móltömege M= (12×3+6×1+79,9+35,5)= 157,4 g/mol.
Százalékos összetétele pedig:
Br% = (79,9/157,4)×100= 50,76 %; Cl% = (35,5/157,4)×100= 22,55 %, C% = (36/157,4)×100= 22,87 % és végül a hidrogéné : H% = 100%- (50,76+22,55+22,87)% = (100-96,18) % = 3,82 % , ez volna tömeg%-ban kifejezve az összetétele!

Remélem tudtam segíteni a levezetéseimmel! :)
0