Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Furfangos egyenletrendszeres feladatok segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
433
1.Oldd meg R-ben az egyenleteket!
12/5 x =36
2.Oldd meg N-ben az egyenleteket!
(a) 4x- 5/4 =20 - 9/4(külön az x, szorozva) x
(b) √2 x = -5√6
Nagyon nem értem ezeket a feladatokat, valaki segítene levezetéssel. Előre is Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, Matematika, egyenletek, Egyenletrendszer
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1., 12/5X=36/·5
12x=180/:12
X=15

2., a, 4x-5/4=20-9/4X/·4
16x-5=80-9x/+9x
25x-5=80/+5
25x=85/:25
X=3,4
╰➝ nincs megoldás mivel a 3,4 nem természetes szám

b, sajnos ebbe nem tudok segíteni

Remélem tudtam segíteni ☺️☺️
0

b.) √2 x = -5√6 feladaton elgondolkozván a következő két lehetséges értelmezést kapjuk:

b1.) `sqrt(2)*x=-5*sqrt(6)` egyenlet esetén a következő egyetlen megoldás jöhet szóba:
`sqrt(2)*x=-5*sqrt(6)``" "` \`:(sqrt(2))`
`x=frac{-5*sqrt(6)}{sqrt(2)}`
`x=-5*sqrtfrac{6}{2}`
`x=-5*sqrt(3)`
Ell: `sqrt(2)*(-5*sqrt(3))=-5*sqrt(2*3)=-5*sqrt(6)`.

b2.) `sqrt(2x)=-5*sqrt(6)` egyenlet esetén egyetlen megoldása sincs, mert a jobb oldal negatív.
Emlékeztető: `sqrt(2x)` az a nemnegatív szám, amelynek négyzete `2x`.
Módosítva: 4 éve
0