Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA FONTOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
691
Sziasztok! Segítség kéne a következő feladat megoldásában: Metánt oldunk fel oktánban. Az így kapott 25 w%-os oldat sűrűsége 0.967 g/cm3. Mekkora hő szabadul fel 125 cm3 oldat tökéletes égésekor, amennyiben vízgőz keletkezésével számolunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Legyen x gramm oldatunk, amiben (0,25x) g metán és (0,75x) g oktán van, mert így lesz 25 tömeg%-os az oldat.
125 = (x/0,967) egyenletből x= 120,875 g, tehát ebben van 0,25-ször annyi, azaz 30,219 g metán és 0,75-ször annyi, azaz 90,656 g oktán.
Ennyi metán (30,219/16)= 1,889 mol, ennyi oktán pedig (90,656/114)= 0,795 mol anyagmennyiségű (körülbelül).
Az égés egyenletei:
1; CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O(g.), illetve 2; C₈H₁₈ + 12,5 O₂ = 8 CO₂ + 9 H₂O(g.) lesznek. (A tökéletes égéseké!)
1 mol metán égéshője vízgőzzel számolva (-242 kJ/mol) (-803,1) kJ/mol (16 gramm, azaz 1 mol metánra vonatkozóan!); illetve 1 mol oktán égéshője vízgőzzel számolva (-5080) kJ/mol (114 gramm, azaz 1 mol oktánra vonazkoztatva!), tehát az összes fejlődő hő a mi anyagmennyiségeinkkel számolva: Q (összes)= 1,889×(-803,1)+0,795×(-5080)= (-5555,66) kJ, tehát körülbelül ennyi hő fejlődik az elegy elégésével: ami MegaJoule-ra átváltva (-5,556) MJ hőnek fog megfelelni! :)

Ez volna a pontos levezetés, illetve a számolás!
( Nem vezettem le, de most leírom érthetően: A metán égéshője számítása:
H(1)=(-394+2×(-242))-(-74,9) =(-878+74,9) = -803,1 kJ/mol;
az oktán égéshőjének a számítása pedig:
H(2)=(8×(-394)+9×(-242))-(-250)= (-5330+250) = -5080 kJ/mol ! )
Módosítva: 4 éve
1