Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Most vettük az új anyagot és nem értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A logaritmusfüggvény szigorúan monoton (növekvő, mivel a logaritmus alapja 1-nél nagyobb), ami azt jelenti, hogy minden (az értékkészletben lévő) elemet csak 1-szer vesz fel, éppen ezért ezek csak úgy lehetnek egyenlőek, hogyha a logaritmusookon belül ugyanaz a szám áll, vagyis:

3x+7 = x+1, ezt pedig már könnyen meg tudjuk oldani: x=-3. Ezzel a megoldással csak az a probléma, hogy log₃(-2)=log₃(-2)-t kapjuk, viszont log₃(-2) nem értelmezhető, tehát az eredeti egyenletnek nincs (valós) megoldása.
0