Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
Kalcium-karbonátból és magnézium-karbonátból álló keverék 0,88 g-ját sósavban feloldjuk, majd az oldatot bepároljuk. Ekkor 2,07 g tömegű kristályvíztartalmú keveréket kapunk. (Mindkét fém-klorid 1 mol-ja 6 mol kristályvízzel kristályosodik.) Számítsuk ki a kiindulási és a képződött keverék n/n%-os m/m%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenletek sorrendben:
1; CaCO₃ + 2 HCl + 5 H₂O = CaCl₂× 6 H₂O + CO₂, innen "x" gramm karbonátból ((x/100,08)×219,08) = (2,189x) g kristályvizes klorid lesz;
2; MgCO₃ + 2 HCl + 5 H₂O = MgCl₂× 6 H₂O + CO₂, ebből pedig (0,88-x) g karbonátból ((0,88-x)/84,31)×203,30= (2,1219-2,4113x) g kristályvizes klorid képződhet!

Az összegükre felírható a következő egyenlet: 2,189x + (2,1219-2,4113x) = 2,07, melyből 0,0519= 0,2223x, így x= 0,233 g volt a kalcium-karbonát és 0,647 g magnézium-karbonát tömege a kiindulási keverékben.
Tömeg%-ban kifejezve: 26,48 % CaCO₃, illetve 73,52 % MgCO₃, n(Ca-karbonát)= 0,002328 mol, n(Mg-karbonát)= 0,007674 mol, összesen ez 0,010002 mol, tehát 23,28 mól% CaCO₃ és ezért 76,72 mól% MgCO₃ volt a kiindulási keverékben! :)

A keletkező kristályos sók tömege: m(Ca-só)= 0,51 gramm; m(Mg-só)= 2,07-0,51= 1,56 gramm, így 24,64 tömeg% Ca-klorid hexahidrátot és 75,36 tömeg% Mg-klorid hexahidrátot tartalmaz a keletkező sókeverék! :)

A mól%-os összetétele a képződő sókeveréknek a kiindulási karbonát-keverék mól%-os összetételével fog megegyezni!

Remélem tudtam segíteni és érthető volt a levezetés! :)
0