Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
401
Bárium-kloridból, kálium-kloridból és bárium-nitrátból álló keverék két, egyenként 4,9702 g-os részletét vízben oldjuk. Az első oldatot ezüst-nitráttal reagáltatva 3,7310 g csapadék keletkezik. A második oldatot kénsavval kezelve 4,8993 g tömegű csapadék válik le. Határozzuk meg a keverék összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Legyen a tömegek a felsorolás sorrendjében "x" g, "y" g és (4,9702-x-y) gramm.
Ezüst-nitráttal a két klorid-só reagál, mert fehér ezüst-klorid csapadék válik ki:
1; BaCl₂ + 2 AgNO₃ = 2 AgCl + Ba(NO₃)₂, innen ((x/208,23)×286,64)= (1,3766x) g AgCl képződött innen;
2; KCl + AgNO₃ = AgCl + KNO₃, innen pedig ((y/74,55)×143,32)= (1,9225y) g AgCl képződött ebből.
Az összegükre felírhatjuk az első egyenletet: 1,3766x+ 1,9225y= 3,731 !

A kénsavval pedig a bárium-sók fognak reagálni, fehér BaSO₄ csapadék leválása közben:
1; BaCl₂ + H₂SO₄ = BaSO₄ + 2 HCl, innen ((x/208,23)×233,43) = (1,121x) g BaSO₄ képződik innen;
2; Ba(NO₃)₂ + H₂SO₄ = BaSO₄ + 2 HNO₃, innen pedig ((4,9702-x-y)/261,34)×233,43) = (4,9702-x-y)×0,8932 = (4,4394-0,8932x-0,8932y) gramm BaSO₄ képződik ebből.
Az összegükre felírható a második egyenlet:
1,121x+ (4,4394-0,8932x-0,8932y) = 4,8993, átrendezve (0,2278x-0,8932y) = 0,4599 !

A második egyenletből az ipszilon-t kifejezzük: y= (-0,4599+0,2278x)/0,8932 , ezt visszaírjuk az első egyenletbe, kapjuk:
1,3766x + 2,1524×(0,2278x-0,4599) = 3,731, tehát 1,3766x + (0,4903x - 0,9899) = 3,731, amiből 1,8669x = 4,7209, ebből megkapjuk az "x"-et: x= 2,5287 g (a bárium-klorid tömege kiinduláskor)!
Az "y" pedig: y= (0,1161/0,8932) g = 0,1300 g (a kálium-klorid tömege a kiindulásnál) !

A bárium-nitrát só tömege a kiinduló porkeverékben: m(Ba(NO₃)₂ ) = (4,9702-2,5287-0,1300)= 2,3115 gramm volt!

A tömeg%-os összetétele a keveréknek rendre:
2,62 % kálium-klorid , 46,51 % bárium-nitrát és 50,87 % bárium-klorid ! :)

Remélem tudtam segíteni az egyenletekkel, a részletes levezetésekkel! :)
0