Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
727
Egy szabályos 10 szög leghosszabb átlója 40 cm. Mekkora a legrövidebb átlója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A leghosszabb átló egyben a tízszög köré írt kör átmérője, tehát r=20.
A legrövidebb átlót c-vel jelöltem.
A kör középpontjából meghúztam a két sugárt, így kaptam egy egyenlő szárú háromszöget, ahol a szárszög 72°
(360°/10=36°, egy kis háromszög esetén, de most kettőt foglal magába az egyenlő szárú háromszög)

Van egy háromszöged, aminek ismered két oldalát és a közbezárt szöget, keresed a 3. oldalt.
Nekem erről a cosinus tétel jutott eszembe:

c2= 202+ 202-2*20*20*cos72°
c2= 400+400-800*0,3090
c2=552,79
c=√ 552,79
c=23,51
Módosítva: 4 éve
0

Sosem fogjuk megtudni, hogy ki kérdezte ! (Tudja-e már a koszinusz tételt ?) Ezért lenne hasznos a bemutatkozás.
1