Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki help

Főoldal » Középiskola » Matematika
1139
Két szám összege 150 az egyik szám háromszorosa 25 tel nagyobb a másik kétszeresénél. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szöveg alapján felírható egy egyenlet rendszer.
x+y = 150
3x = 2y + 25

Az egyszerűség kedvéért, megszorzom kettővel az első egyenletet
2x + 2y = 300
3x = 2y +25

2x = 300 - 2y
3x = 2y + 25

összeadom a két egyenletet

2x + 3x = 300 + 25 + 2y - 2y / egyszerűsítek
5x = 325
x = 65
Akkor, az első egyenlettel
y + 65 = 150
y = 85

Simán lehet a legelején kifejezni az y-t így y=150-x. De az bonyolult úgyhogy a fentieket ajánlom inkább!
0