Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályos só képlete

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
424
A kristályos réz-szulfát 36,08 tömegszázalék vizet tartalmaz. Mi a kristályos só képlete?
Ar(Cu)= 63,54; Ar (S)= 32,07; Ar(O)= 16,00; Ar(H)= 1,01
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kristályvíz, réz-szulfát
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy a kristályos anyag pontosan 100g. Ez azt jelenti, hogy 9,8g Mg, 13g S, 26g O, 51,2g víz van benne.

Ez 8,9/24,3=0,366 mol Mg,

13/32=0,4 mol S

26/16=1,625 mol O

51,2/18=2,844 mol H2O


Tehát az "elemek" aránya:

0,366:0,4:1,625:2,844=Mg:S: O :H2O

Egyszerüsítve:

1:1:4:7=Mg:S: O :H2O


Tehát a képlet: MgSO4*7H2O
-2

Szia,
csatoltam képként,
az előző válaszóló egy kicsit elnézte, ez a megoldás. Esetleg kérdésed van, írj.
Módosítva: 4 éve
1