Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1370
11 nem negatív egész számról a következőket tudjuk: a számok egyetlen módusza 2, mediánja 3, átlaga 4, terjedelme pedig 5. Adjon meg a feltételeknek megfelelő 11 nem negatív egész számot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Leírom a gondolatmenetet is hozzá, úgy talán hasznosabb.

Az átlagból lehet legkönnyebben kiindulni, ez 4, tehát a számok összege 44 (ha ezt leosztod 11-gyel, úgy jön ki az átlag).

A terjedelem 5, tehát mehet 0-5ig vagy 1-6ig vagy 2-7ig (3-8 már nem mert a módusz, vagyis a legtöbbször előforduló elem 2). Ebből válasszunk egyet, úgy a legkönnyebb szerintem ha egy átlaghoz közelebbi intervallumot választunk, legyen mondjuk az 1-6.

És akkor innen csak próbálgatás. Kezdjük azzal hogy legyen mindenből 2 db, az ugye 10 db szám, és az összegük=
2*(1+2+3+4+5+6)=42. Ehhez még hozzá kell írni egy db számot úgy hogy 2-vel növeljük, és pont a ketteseknek kell legtöbben lenniük úgyhogy ez nagyon jó, hozzáírunk még egy 2-est.

Így a végleges számsor:

1,1,2,2,2,3,3,4,4,5,5,6,6

Még egy feltételt kell teljesíteni, hogy a medián, a középső elem 3 legyen. Ez 11 db szám esetén a 6. elem,és teljesül is.

Tehát ellenőrizzük még egyszer a feltételeket:

módusz(leggyakoribb)=2
medián(középső)=3
átlag=(2*1+3*2+2*3+2*4+2*5+2*6)/11=44/11=4
terjedelem=6-1=5

Ennyi, kész is.
0