Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a valószínűsége?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
484
Jelölje az X valószínűségi változó a szobák számát egy véletlenszerűen kiválasztott lakóegységben egy bizonyos városban, ahol a tulajdonos is lakik. A X valószínűségi eloszlását láthatjuk az alábbi táblázatban.

X 3 4 5 6 7 8 9 10
P(X) 0.1 0.29 0.36 0.15 0.03 0.04 0.02 ?
(a) Az X valószínűségi változó diszkrét? (IGEN vagy NEM)
Válasz:
(b) Mi a valószínűsége hogy egy 10 szobás lakóegységet választunk? P(X=10) =
(c) Mi a valószínűsége, hogy a választott lakóegységben kevesebb mint 5 szoba van? P(X<5) =
(d) Mi a valószínűsége, hogy a választott lakóegységben több mint 5 szoba van? P(X>5) =
(e) Mi a valószínűsége, hogy a választott lakóegységben a szobák száma legalább 4 de nem több mint 6? P(4≤X≤6) =
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
(a) Ez egy diszkrét eloszlású valószínűségi változó (rövidítése itt: v. v. ). (Megjegyzés: Általában a vizsgált v. v. jellege határozza meg, hogy az eloszlás fajtája folytonos vagy diszkrét. A folytonos eloszlásokat folytonos függvények határozzák meg. Míg a diszkrétet általában néhány pontban megadott valószínűségekkel adják meg.)
(b) Felhasználva, hogy a szobák száma teljes eseményrendszert alkot, tehát `P(X=10)=1-sum_(k in L) P(X=k)=1-0,99=0,01`, ahol `L={3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}`.

(c) `P(X lt 5)=P(X=3)+P(X=4)=0,1+0,29=0,39`,
(d) `P(X gt 5)=1-(P(X=3)+P(X=4)+P(X=5))=1-(0,1+0,29+0,36)=0,25`,
(e) `P(4 lt X lt 6)=P(X=3)+P(X=5)+P(X=6)=0,29+0,36+0,15=0,8`.
Módosítva: 4 éve
0