Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsuk ki ennek a valószínűségi modellnek a várható értékét.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
353
Az alábbi táblázatban egy hiányos valószínűségi eloszlást látunk. Pótoljuk az utolsó kimenetel valószínűségét.
Kimenetel 2.5 3 3.5 5
Valószínűség 0.05 0.4 0.15 ?

Számítsuk ki ennek a valószínűségi modellnek a várható értékét 5 kimenetelnél.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mivel itt is diszkrét v.v. eloszlásáról beszélhetünk (lásd https://ehazi.hu/q/110017 feladvány megoldását), felhasználhatod azt, hogy a
lehetséges kimenetek teljes eseményrendszert alkotnak. Jelöljük a
szóban forgó v. v.-t `X`-el. `P(X=5)=1-sum_(r in L) P(X=r)=1-(0,05+0,4+0,15)=0,4`, ahol `L={2.5, 3, 3.5}`.
A várható értéket a diszkrét esetben úgy határozzuk meg, hogy minden lehetséges kimenetet megszorozzuk a hozzájuk tartozó valószínűségekkel és összeadjuk. Tehát legyen `L_t={2.5, 3, 3.5, 5}` (végül is nem öt, hanem négy féle kimenetelről van szó), ekkor `M(X)=sum_(r in L_t) r*P(X=r)=2,5*0,05+3*0,4+3,5*0,15+5*0,4=3,85`.
Módosítva: 4 éve
0