Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek, kémia számítás!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1274
Valaki megtudná oldani? talán úgy átlátnám, de egy kis magyarázat is jól esne, most itt vannak a tömegek és a jelek, hogy kell elkezdeni a feladatot hogy a többit is megkapjam?
Teljesen ki vagyok és holnapra kell :((
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A mol misztikusan hangzik, de csupán csak azt jelenti, hogy jó sok darab molekula (6·10²³ darab, ezt meg kell jegyezni).
Az a trükk van vele, hogy úgy találták ki ezt a 6·10²³ darabot, hogy annyi darab hidrogénatomnak (vagy protonnak vagy neutronnak) a tömege éppen 1 gramm.

Annyi darab kén atomnak a tömege a periódusos táblából látszik, oda van írva az S alatt vagy fölött valahol. Pl. ebben a táblában alá van írva: https://ptable.com/

A kén alatt 32,06 van írva, tehát 1 mol kén tömege 32,06 gramm. Nyugodtan lehet kerekíteni, 32 gramm. (A hidrogén alatt se 1 van írva, icipicit több.)
Az oxigén alatt meg 15,999 van, vagyis 16 gramm a tömege 1 mol-nak.

Akkor a H₂SO₄-ből 1 molnak a tömege 2·1+32+4·16 = 98 gramm.

A feladatban 1 kg van, vagyis 1000 gramm. Az több mint 1 mol, valójában 1000/98 = 10,2 mol.
Vagyis a második oszlopba 10,2-t írj, a harmadikba meg ennek a 6·10²³-szorosát (hisz 1 mol az 6·10²³ darab molekula): 61,2·10²³

A szén alatt 12 van, ezt úgy szoktuk mondani, hogy a szén relatív atomtömege 12. Egy mol szén tömege tehát 12 gramm. Oszd el az 500 grammot 12-vel, annyi mol lesz, és annak a 6·10²³-szorosa a részecskék száma.

Mi a Ka? Olyan nincs. Nem K akar az lenni?
K⁺, vagyis kálium-ion. Pozitív ion, vagyis hiányzik belőle egy elektron. Annak a tömege elhanyagolható az atommag tömegéhez képest, nem kell figyelembe venni. Nézd meg, mi van a K alá írva, aztán ossz-szorozz, ugye megy?
Módosítva: 8 éve
0

Szia!

Ezek a számolós feladatok könnyen megtanulhatóak és egyszerűségük miatt szerethetők, olyanok számára is, akiknek nem kenyerük a matek és a képletek világa. Eleinte megszenvedtem vele én is, de mára már nagyon megszerettem, szóval fel a fejjel. :)

Két darab háromszöget kell megjegyezni, egy m / M × n és N / n * Na(Avogadro szám). Ha nem ismered ezt a módszert, akkor úgy kell elképzelni, hogy az m és az N a háromszög felfelé mutató csúcsában van, a két alsóban pedig a másik két betű. Ami felül van, azt mindig a kettő szorzatával kapod meg, ami pedig az egyik csücsökben, az a felső betű osztva a szomszédos betűvel. Remélem érthető voltam :)

Szóval, ismered az anyagot (H2SO4) és a tömegét (m=1kg=1000g).
A képletéből kiderül mi van benne, és a periódusos rendszerből meg tudhatod a moláris tömegüket is. A kénsavnak a moláris tömege 98 g/mol, mert áll 2 hidrogénből (2×1 g/mol), egy kénatomból (1×32 g/mol) és négy oxigénatomból (4×16 g/mol). Ezeknek az összege 98, vagyis a kénsav moláris tömege M= 98 g/mol.
Most már, hogy tudod az m-et és az M-et, ki tudod számolni az n-et:
n= m/M vagyis n = 1000 / 98 -> n= 10,2 mol
A részecskeszámhoz (N) az Avogadro-szám mindig adott (6×10^23), csak z előbb kiszámolt anyagmennyiség (n) kell hozzá.
N = n × Na N = 10,2 × 6 × 10^23 -> N= 6,12 × 10^24 (az okos számológépek könnyen számolnak a normál alakkal, ezzel sem kell bajlódni ;) ).

Ugyanígy megoldható (és sokkal egyszerűbb) a szén:
m = 500 g
M = 12 g/mol
n = 500/12 = 41,6 mol
N = 41,6 × 6 × 10^23 = 4,26 × 10^24

A Ka+-t én sem tudom értelmezni :D Vagy Ca2+ vagy K+, de azokkal ugyanúgy kell eljárni, mint a szén esetében. Periódusos rendszerből moláris tömeget nézel és számolsz.

Remélem segíthettem :)
1