Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 9 osztály valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
391
Segítsetek kérlek ebben a két feladatban. Köszönöm!! Képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Közben érkezett másik válasz is, pontosan ugyanezt írtam le, már itthagyom, hátha vmi adódik benne.
_________________
Szia!

Az első kép (telek oldalhossza és területe csak elsőre tűnik bonyolultnak, utána már csak Pitagorasz és területszámítás kell. Simán vágd 'félbe', bal lentről indulj, jobb felső sarokig. Így kapsz kettő derékszogű háromszöget a fura négyszöged helyett. Ott pedig máris tudsz oldalakat számolni...
egyrészt 1202 + 502 = az átló négyzetével legyen a2 ,
másrészt a másik háromszögben 662 + x2 = az átló négyzetével.
Ebből 14400+2500=4356+x2 vagyis x =112 és az átló (a) pedig 130, ha vmiért érdekes lenne.
A területet a két háromszög területének összege, amik továbbra is derékszögűek, tehát alap*magasság/2 a legegyszerűbb megoldás: 112*66/2 + 120*50/2 = 6696 m2 a telek területe.
Ellenőrizd, hátha vhol elszámoltam.

Második képnél a feladatban akár Pitagorasz is elég, de szinuszfüggvény is kényelmes, a hosszabb oldalt pedig akár koszinusztétellel is számolhatod.
a és b résznél is a külső szög a megoldás, ahol 135fok van a háromszögben Lpontban, ott a mellette lévő szög 45 fok nyilvánvalóan (belső+külső=180). Így az első feladatnál van egy 45fokod, egy 90, így a harmadik szög is 45fok, tehát egy egyenlőszárú, derékszögű háromszög rajzolódott ki. Itt bármilyen módon kiszámolhatod m-et... akár m2+m2=62 , akár sin45 = m/6 , a lényeg hogy m =  18  (vagyis 3 2  ). Ebből a PK távolságot akár a nagy derékszögű háromszöggel számolod ki (m2 + (8+m)^2 = PK2 , akár koszinusztétellel az eredeti háromszögből: PK2 = 82+62-2*8*6*cos45 - attól függ hol volt feladat, tanultátok-e stb.
PK az első esetben olyan 12,96 körül lesz (ha kerekítést kérnek vagy bármi, akkor 13).
A b esetben ugyanez a teendő, külső szögnek tekintjük a 150 fokot, tehát 30 fokos lesz a kis derékszögű háromszög, van még egy 90foka és igy marad még egy 60...nyugodtan lehet sin30 = m/6 megoldást választani, ha m megvan, abból az előző alapján kétféleképpen be lehet fejezni, ezt már nem írnám le. Szép estét.
Módosítva: 4 éve
1