Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
735
Ha összeszorozzuk 1-től 1996-ig az egész számokat, hány nulla áll a szorzat végén?

Nekem 399 jött ki, de szeretném ha valaki újraszámolná hátha elrontottam valahol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2 hatvány lesz elég sok, csak az 5-ösöket kell megszámolni.

5-tel oszthatóak: 5-től 1995-ig van 1995/5 = 399 szám
5²-nel oszthatóak: 25-től 1975-ig van 1975/25 = 79 szám
5³-nel oszthatóak: 125-től 1875-ig van 1875/125 = 15 szám
5⁴-nel oszthatóak: 625-től 1875-ig van 1875/625 = 3 szám

Az 5² osztható 5-tel is, tehát a 79 szám benne van a 399 között is, ezért nem kell duplázni.
Az 5³ osztható 5²-nel is, tehát a 15 szám benne van a 79 között is, ezért nem kell háromszorozni.
Az 5⁴ osztható 5³-nal is, tehát a 3 szám benne van a 15 között is, ezért nem kell négyszerezni.

399+79+15+3 az eredmény
0