Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy V/V% és n/n%-os összetétele

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
447
Egy etán és hidrogén elegy nitrogénre vonatkoztatott relatív sűrűsége 0,45.
Határozza meg a gázelegy a V/V% és n/n%-os összetételét!
Ar(H)= 1,01; Ar(N)= 14,01; Ar(C)= 12,00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, gáztörvény
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A relatív sűrűség a móltömegek arányával egyenlő, ez az általános gáztörvényből következik:

`d=(rho1)/(rho2)`

I. `p*V=n*R*T=(m/M)*R*T`

II. `rho=m/V`

I-ből: `m/V=(p*M)/(R*T)`

Mivel p, R, és T ugyanazok az állapot határozók, így a két `rho`-t egymással elosztva M₁/M₂-t kapunk.

`d("elegy")=(M("elegy"))/(M(N₂))`, ebből az elegy átlagos moláris tömege:

`M("elegy")=0.45*28.02 = 12.609`


Mivel az elegy két komponensű, ezért:

`M("elegy")=12.609=x*M(H₂)+(1-x)*M(etán)=x*2.02+(1-x)*30.06`
x: móltört.

Ha megvan x, ebből a mól%-os összetétel: n/n%(H₂)=100*x

n/n%(etán)=100-n/n%(H₂)

A V/V% pedig ugyanennyi lesz, mert azonos állapotban a gázok mól%-os és térfogat%-os összetétele megegyezik.
Módosítva: 4 éve
1