Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
2580
Egy befőttesüveget melegen, légmentesen zárunk le kör alakú, 8 cm átmérőjű fedéllel. Ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 80 fok.A légnyomás állandó értéke 101kPa. Mekkora erővel nyomódik rá a fedél az üvegre, ha a befőttesüveg kihűl, és a belső hőmérséklet 20 fokra csökken le ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`(p·V)/T` állandó.
Most a térfogat is állandó, ezért `p/T` állandó.

Kezdetben a meleg levegő nyomása megegyezik a külső légnyomással:
`p_1 = 101\ kPa`
`T_1 = 80\ °C = 353\ K`

Miután lehűlt:
`p_2 = ?`
`T_2 = 20\ °C = 293\ K`

`p_1/T_1 = p_2/T_2`
`p_2 = p_1·T_2/T_1 = 101·293/353 = 83","83\ kPa = 83830 Pa`

A nyomás és az erő viszonya ez a képlet:
`p=F/A`
`F = p·A`
`r = 4 cm = 0","04 m`
`A= r^2π = ...` számold ki
És a `p·A`-t is szorozd össze. Newton-ban lesz az eredmény.
0