Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitséget szeretnék kérni at alábbi feladathoz.

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
Adott egy 80 m magas felhőkarcoló, amely 15 m távolságra van a 32 m magas templomtól. Add meg a felhőkarcoló által vetett árnyék végpontjának és a templom alapjának a távolságát, abban a pillanatban amikor a Nap sugarai pontosan a felhőkarcoló és templom csúcsát egy vonalban érinti.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet.
Trigonometria: 1 derékszögű 3szögben tan(szög)=szöggel szembeni befogó/szög mellettii befogó
Ez a felső 3szögben: tan(szög)=48/15 / arctan() ez a tangens ellenművelete
szög∼72,64⁰
Ott van mellette egy 90⁰-os szög a mellett pedig egy ismeretlen szög. Ez a 3 szög 180⁰-ot alkott.
Ezért a szög kb. 17,35⁰
Így az alső 3szögben ismét lehet tangens használni.
tan(17,35⁰)=?/35 /*35 szorzunk 35-tel
?=10m
Kész!
1