Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsulás 2

Főoldal » Középiskola » Fizika
742
A 7. feladat az előbb lemaradt, így hát abban lenne szükségem még segítségetekre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha egyenletes gyorsulásról van szó, akkor az a=v/t képlet segítségével nagyon egyszerűen ki tudjuk számolni, hogy mennyi idő alatt gyorsult fel a rakéta. Átrendezve t=v/a=900/45=20 s

A következő lépés, hogy kiszámoljuk, ilyen gyorsulás mellett mennyi utat tett meg összesen 20+2,5=22,5 s alatt a négyzetes úttörvény (s=at²/2) segítségével:
45·(22,5)²/2 = 11 390,625 m
Illetve azt, hogy mennyi utat tett meg az első 20 másodperc alatt:
45·20²/2 = 9 000 m

A végeredmény pedig a kettő közt megtett út, vagyis
11 390,625-9 000=2 390,625 m
0

Jó rekaa323 válasza, csak írok egy egyszerűbb megoldást:

2,5 másodperc alatt még `2","5·45 = 112","5 m/s`-mal nő a sebesség. Tehát a végén `900+112","5 = 1012","5 m/s` lesz.

Ezen idő alatt az átlagsebessége `(900+1012,5)/2 = 956,25 m/s` volt.
Ezért a megtett út `956","25 m/s · 2","5 s = 2390","625\ m`

---
Annak ellenére, hogy ez egyszerűbb, tanuld meg azt a módszert (is), amit rekaa323 írt, azt tudni kell.
0