Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet rendszer

Főoldal » Általános iskola » Matematika
373
Segítséget szeretnék kérni a kiszámításban.előre is köszönöm.csatoltam képet is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) x-y=2
3x-2y=9
Fogjuk az elsőt és adjunk mindkét oldalhoz y-t és vonjunk ki 2-t ezt kapjuk: x-2=y, ezt behelyettesítjük a másikba
3x-2(x-2)=9
3x-2x-4=9 /+4
x=13 mivel tudjuk y=x-2 ezért y=13-2=11

b) 4x+y=2 --> y=2-4x
8x+3y=5 -->8x+3(2-4x)=5
8x+6-12x=5 /-6
-4x=-1 / :(-4)
x=1/4 --> y=2-4*(1/4)=1

c) x+2y=4 ----------------->11+y+2y=4 /-11
x-y=11 --> x=11+y 3y=-7 /:3
y=-7/3 ---> x=11+(-7/3)=8 2/3(=26/3)

d) 3x-2y=8 ------------------>3x-2(10-2x)=8
2x+y=10 ---->y=10-2x 3x-20+4x=8 /+20
7x=28
x=4 ---> y=10-2*4=2
0