Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
567
Egy 50 kg-os dobozt vízszintes betonon eltolunk.Ehhez 350N erőt használunk.A csúszási súrlódási együttható minden mozgásállapotban 0,6.
a, Mekkora sebességet ér el a doboz 10 s után,ha nincs kezdősebessége?
b, Mit kell tenni azért,hogy a sebesség a következőkben ugyanannyi maradjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nyomóerő megegyezik a súllyal, vagyis 500 N.
A súrlódás: `F_s = µ·F_n = 0","6·500 N = 300 N`
Ha 350 N erővel húzzuk, akkor az eredő erő F = 350-300 = 50 N, ez gyorsítja.

a)
F = m·a
50 N = 50 kg · a
a = 1 m/s²
v = a·t = 1 m/s² · 10 s = 10 m/s

b)
300 N erővel kell húzni, ekkor az eredő erő 0 lesz, nem gyorsul tovább.
0