Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
655
Az 4, 5 ,6 feladatokban lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
4)
Δv = 18 km/h = 5 m/s
0,5 m/s² lassulás azt jelenti, hogy másodpercenként 0,5 m/s-mal csökken a sebesség. AKkor pedig 10 másodperc kell, hogy 5-tel csökkenjen.

Képlettel:
a = Δv/Δt
0,5 = 5/Δt
Δt = 5/0,5
0

5)
Gyors megoldás:
Az átlagsebessége 60 km/h volt, ami 60/3,6 m/s. Ezzel ment 10 sec-ig, a megtett út 600/3,6 méter. (számold ki)

Lassú megoldás:
A gyorsulása ennyi:
Δv = 120 km/h = 120/3,6 m/s = ... számold ki
Δt = 10 s
a = Δv/Δt = ... számold ki

Gyorsuló mozgás megtett útja (ezt be kell magolni):
s = 1/2·a·t²
t meg Δt ugyanaz, helyettesíts be.
0

6)
Gyors megoldás:

Az egymás utáni másodpercekben megtett utak úgy aránylanak egymáshoz, mint az egymást követő páratlan számok, azaz:
1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 stb.

A nyolcadik ezekből a 15, a kilencedik a 17, tehát az "úgy aránylanak egymáshoz" ezt jelenti:
60 cm : x = 15 : 17
x = 60·17/15 = ... számold ki

Lassú megoldás:

A gyorsulása `a`.
t idő alatt megtett út összesen: s = 1/2·a·t²
Az első 8 másodpercben megtett út összesen: 1/2·a·8²
Az első 7 másodpercben megtett út összesen: 1/2·a·7²
A nyolcadik másodpercben megtett út ezek különbsége:
s₈ = 1/2·a·8² - 1/2·a·7²
Ebből kijön az `a` értéke, számold ki.

A kilencedik másodpercben megtett út hasonlóképpen:
s₉ = 1/2·a·9² - 1/2·a·8² = ... számold ki.
0