Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Benzol brómozása?

Főoldal » Középiskola » Kémia
601
Benzolt brómozunk. A folyamat során keletkező gázt vízbe vezetjük és 1000 cm3 oldatot készítünk belőle. Ebből 10,00 cm3-t 20,80 cm3 0,100 mol/dm3 nátrium-hidroxid-oldat semlegesít. Hány cm3 benzolt brómoztunk (rhó= 0,874 g/cm3)? (Tételezzük fel, hogy csak monobróm-benzol keletkezet.)


Kiszámoltam, hogy n(NaOH)=2,08*10^{-2}. Ebből a n(benzol)=2,08*10^{-2} 10 cm3-ben. Vagyis 1000cm3-ben n(benzol)=0,208 mol. Viszont innen nem jön ki nekem a V, és nem is használtam fel a sűrűséget, szóval valamit niztos, hogy elrontottam. Valaki tudna segíteni ebben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Megoldottam a feladatot!
Összesen 18,56 cm³ benzolt brómoztunk a monobróm-benzol származék előállításához! :)

De ennek a megoldását elküldeni számodra csak szerdán fogom tudni beszkenneltetni, mert holnap ünnepnap lesz! Nem gond, ugye?
0

Csatoltam képet.
0