Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Edény

Főoldal » Középiskola » Matematika
2615
Egy 5 literes és egy 8 literes edény segítségével hogyan lehet kimérni pontosan 1,2,3 illetve 4 liter vizet? (A méréshez rendelkezésedre áll sok víz. Az edényeken nincs semmilyen beosztás, és az alakjuk is szabálytalan. Az edényeken kívül más mérőeszköz nem használható.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 liter:
Mivel 2·8-3·5 = 1, ezért mondjuk így lehet:
Tele a 8-as, abból 5-öt áttöltesz az 5-ösbe és kiöntöd. A maradék 3-at áttöltöd az 5-ösbe.
Aztán megint tele a 8-as, feltöltöd az 5-öset (2 literrel) és kiöntöd az 5-öset. Maradt a 8-asban 6 liter, abból áttöltesz 5-öt, maradt 1.

2 liter:
2·5-8 = 2
Vagyis tele 5, áttölt 8-ba. Újra tele 5, áttölt 8-ba amíg tele nem lesz, maradt éppen 2.

3 liter:
8-5=3
Ezt le se írom, egyértelmű.

4 liter:
3·8-4·5=4
Hasonlóan megy, mint az 1 literes, csak többször kell teletölteni a 8-asat és mindig áttölteni az 5-ösbe, aztán amikor tele lett az 5-ös, mindig kiönteni. Nem írom le végig, menni fog.
Módosítva: 8 éve
2