Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
427
1000ml 15%os NaOH-t mennyi vízzel kell higitani, hogy 10%os legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 ml-ben van eredetileg 15 gramm lúg, akkor 1000 ml-ben 150 gramm van, arányosan. Adunk hozzá "x" cm³ vizet, így (1000+x) ml térfogatban marad ugyanannyi, azaz 150 gramm lúg.
És erre az oldatra meg tudjuk, hogy 10 vegyes%-os, azaz 100 ml-ében lesz 10 gramm nátrium-hidroxid.
Felírjuk az egyenletet: (1000+x)/100 = 150/10, tehát (10+0,01x)= 15, 0,01x=5, melyből x-re 500 cm³ víz fog adódni.

Tehát az oldatunkat 500 cm³ (vagy gramm) vízzel kell felhígítanunk! :)
0