Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi. Kérem szépen segítségeteket

Főoldal » Középiskola » Matematika
2265
Az iskolában a matematikaszakkörbe járó tanulók 80%-a kosarazik, és a kosárlabdázók 30%-a jár matematikaszakkörbe. Ha összesen 15 tanuló jár matematikaszakkörbe, akkor hány tanuló kosarazik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, halmazok, Logisztikaiszita
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
15 matekos
A matekosok 80%-a kosaras: 15 · 80/100 = 12
Vagyis 12 olyan gyerek van, aki matekos és kosaras is.
Van azért olyan kosaras is, aki nem matekos, ők vannak x-en
Vagyis összesen 12+x kosaras van.
A kosarasok 30%-a matekos is: (12+x) · 30/100 = 12

(12+x)·3 = 120
12+x = 40
x = 28

Tehát 28+12 = 40 kosaras van.

----------
Ellenőrzés:
A matekosok 80%-a kosaras is: 15·80% = 12
A kosarasok 30%-a matekos is: 40·30% = 12
Kijött mindkétféleképpen, hogy 12 gyerek van, aki kosaras és matekos is. OK.
0