Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy internetes brókercéghez érkező panaszok száma Poisson eloszlást követ és átlagosan 5 panasz érkezik naponta.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
490
A.) Számítsuk ki a valószínűségét, hogy a céghez 3 vagy annál több panasz érkezik egy nap.
B.) Számítsuk ki annak a valószínűségét, hogy a céghez 21 vagy annal több panasz érkezik egy 5-nap hosszú időszak alatt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Valószínűség, egyetem, eloszlás, poisson, diszkrét
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A.) Egy biztos, hogy a várható érték `M(xi)=5` és így a Poisson-eloszlás paramétere `5` lesz, ahol `xi` valószínűségi változó a napi panaszok számát jelenti. Összegeznünk kellene a `k ge 3` esetekre a `lambda^k*e^(-lambda)/(k!)` valószínűségeket és `lambda=5`.
Észrevehető, hogy `P(xi=20)=10^(-7)` nagyságrendű, a Poisson-eloszlás gyors konvergenciája miatt elegendő `20`-ig összegeznünk, tehát `P(xi ge 3) approx 0,8753`.

B.) Az `e^(-lambda*t)*frac{(lambda*t)^k}{k!}` kifejezést használják azon esemény valószínűségeire, amelyek egy rögzített `t` hosszúságú intervallumba éppen `k` pont esik. Ha `lambda=5` és `t=5`, akkor `lambda*t=25` és `xi` valószínűségi változó az 5 napos periódusú panaszok számára vonatkozik. Vagyis ekkor a `25`-ös paraméterű Poisson-eloszlás ad választ a problémára. Tehát `P(xi=k)=e^(-25)*frac{(25)^k}{k!}`, ahol `M(xi)=25`. Mivel `P(xi=50)` `10^(-6)` nagyságrendű, ezért ` P(xi ge 21) approx sum_(k=21)^(50) e^(-25)*frac{(25)^k}{k!} = 0,814`.

Megjegyzés: Van a feladatoknak egy másik egyszerűbb megoldása is. Felhasználva a Poisson-eloszlás azon tulajdonságát, hogy a valószínűségek összege éppen 1, ezért elegendő az ellentett esemény valószínűségét kiszámolni, mégpedig így:
A.) feladat esetén `P(xi ge 3) = 1-P(xi lt 3)=1-sum_(k=0)^2 e^(-5)*frac{(5)^k}{k!} approx 0,8753`.
Ebben az esetben elegendő a Poisson-eloszlás első három tagjának kiszámítását eszközölni.
B.) feladat esetén `P(xi ge 21) = 1-P(xi lt 20)=1-sum_(k=0)^20 e^(-25)*frac{(25)^k}{k!} approx 0,8145`. Itt is kevesebb tagot kell összegezni, mint az előző feladat megoldásnál javasoltam.

A számolások a hét minden napjára egyformán vonatkoznak, vagyis nincsenek kitüntetett napok (szabad napok, ünnepnapok stb.).
Módosítva: 4 éve
0