Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az egyik forgalmas útkereszteződésben a balesetek száma Poisson eloszlást követ, melynek várható értéke 3.2 hetente. Számítsuk ki az alábbi események valószínűségét.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
558
A.) Nem történik baleset egy héten.
B.) 2 vagy annál több baleset történik egy héten.
C.) Egy baleset történik ma.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Valószínűség, eloszlás, poisson, diszkrét, baleset
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Vegye fel a `xi` valószínűségi változó a megadott útkereszteződésben a heti balesetek számát.
Mivel ez Poisson-eloszlást követ, ezért `P(xi=k)=e^(-3,2)*frac{(3,2)^k}{k!}`, ahol `M(xi)=3,2` és `lambda=3,2`.

A.) `P(xi=0)=e^(-3,2)*frac{(3,2)^0}{0!} approx 0,0407`.

B.) Felhasználva a 109631/B feladat megoldásánál és a megjegyzésnél írtakat, adódik
`P(xi ge 2)=1-sum_(k=0)^1 e^(-3,2)*frac{(3,2)^k}{k!} approx 0,8288`.

C.) Felhasználva a 109631/B feladat megoldásánál írtakat adódik egyrészt, hogy a
`xi` valószínűségi változó a napi balesetszámra vonatkozik, továbbá az eloszlás továbbra is
Poisson típusú lesz, amelynek paramétere `lambda=frac{3,2}{7}=16/35`.
Tehát `P(xi=1)=e^(-16/35)*frac{(16/35)^1}{1!} approx 0,2884`.
Módosítva: 4 éve
0