Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
732
Egy zárt gázpalackban 0 fok hőmérsékletű, 500kPa nyomású levegő van.
Hány százalékát kell kiengednünk a levegő tömegének, ha azt akarjuk, hogy az 50 fokra felmelegedett levegő nyomása 500kPa maradjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt a képletet kell használni:
p·V = n·R·T

Zárt a palack, a térfogat tehát végig V.
T₁ = 0°C = 273 K
p₁ = 500 kPa
n₁
T₂ = 50°C = 323 K
p₂ = 500 kPa
n₂

Most p, V és R állandóak, vagyis `(p·V)/R = n·T` is állandó.
`n_1·T_1 = n_2·T_2`
`n_2 = n_1 · T_1/T_2 = n_1·(273)/(323) = n_1·0","8452`
Vagyis az anyag 84,52%-a kell megmaradjon, ezért a 15,48%-át kell kiengedni.
0