Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötösöm lesz kémiából, 48/d

Főoldal » Középiskola » Kémia
943
Egy kristályviz tartalmú vegyület 19,9 m/m% vasat tartalmaz. Ha a vegyület kristályviz tartalmát hevitéssel eltávolitjuk, akkor a maradék szilárd anyag tömege az eredetinek 71,2%-a lesz. A maradék vegyületben a kén és az oxigén tömegaránya 1:2 [Ar(Fe)=56; Ar(S)=32; Ar(O)=16]
Mi a vegyület képlete(a megoldókulcs alapján se tudtam megoldani)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, érettségi, Ötösömleszkémiából
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia,

csatoltam képként a megoldást, én ezt a táblázatos megoldást szoktam javasolni, mert átláthatóbb. Ha az "r" oszlopban (tömegtört) szereplő számok összege nem 1, akkor valamit rosszul értelmeztél, így még a feladat korai szakaszában észre lehet venni a hibát.

Feltételeztem, hogy neked a megfelelő tömegtörtek kijöttek, de ha nem, akkor szólj és leírom azoknak a levezetését is.

Esetleg kérdésed van valamivel kapcsolatban, nyugodtan írj.
Módosítva: 4 éve
0

Kedves Rolandstefan!

Sajnos a táblázatot nem értettem, én így oldottam meg segítséggel:
48/d
Egy kristályvíz tartalmú vegyület 19,9 m/m% Fe-t tartalmaz.
Ha hevítéssel eltávolítjuk a vegyület kristályvíztartalmát, a maradék szilárd anyag tömege az eredetinek 71,2 %-a lesz. A maradék vegyületben a S és az O tömegaránya 1:2. Határozzuk meg a vegyület képletét, ha tudjuk, hogy a felsoroltakon kívül más elemet nem tartalmaz!
[Ar(Fe)=56; Ar(S)=32; Ar(O)=16]
100-71,2=28,8 % Ez a H2O tömege, n(H2O)=28,8/18=1,6 mól
m(H2O)=28,8 g , m(kristályos só)=100 g , m(Kristályos só-H2O)=71,2 g
m(Fe)=19,9 g, n(Fe)=19,9/56=0,3553 mól
71,2-19,9=51,3 (S+O tömege), S és O tömegaránya 1:2, vagyis
m(S)=51,3:3=17,1 g, n(S)=17,1/32= 0,534 mól, m(O)=51,3-17,1=34,2 g, n(O)=34,2/16=2,1375 mól
nFe: nS: nO: nH2O: 0,3553: 0,534: 2,1375: 1,6
vagyis: 1: 1,5:6: 4,5 -> 2:3: 12: 9, Fe2(SO4)3*9H2O


0