Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
781
Egy társaság közösen vásárolt egy ajándékot, azonban a számla kifizetésekor négyen hiányoztak, és így mindenki 36 forinttal többet fizetett a tervezettnél. Ezután három távollevő megérkezett., és a költségek újrafelosztása után a befizetők visszakaptak egyenként 30 forintot. Hányan voltak a társaságban, és mennyibe került az ajándék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet a feladat jobb megértéséhez.
Nos tehát van az ajándék aminek az ára legyen x, vannak a társaság tagjainak száma (barátok) ők legyenek y, a fizetés / fő az x/y, mert ennyit kell fizetnie 1 embernek.
A barátok száma 4-gyel kevesebb t tehát mostmár számuk y-4, az ajándék ára ugyanaz maradt x. Mindenkinek 36 Ft-tal többet kell fizetniük az eredetihez képest tehát x/y+36, de ez egyenlő az x/(y-4)-gyel. x/y+36=x/(y-4)
Ezután 3 barát visszatér: y-4+3=y-1, 1 barát hiányzik, az ajándék ára még mindig változatln x, de mindenkinek 30 Ft-tal kevesebbet kell fizetni az előzőhöz képest: x/y+36-30=x/y+6 ez egyenlő x/(y-1)-gyel.
Most írjuk fel az egyenletremdszert:
x/y+36=x/(y-4)
x/y+6=x/(y-1)

Ezt kézileg nem fogom megoldani, de ha beütöd a WolframAlpha-ba akkor kiadja, hogy x=540 y=10
Tehát az ajándék 540Ft és 10-en voltak eredetileg a társaságban.

https://www.wolframalpha.com/input?i2d=true&i=Divide%5Bx%2Cy%5D%2B36%3DDivide%5Bx%2C%5C%2840%29y-4%5C%2841%29%5D%3B+Divide%5Bx%2Cy%5D%2B6%3DDivide%5Bx%2C%5C%2840%29y-1%5C%2841%29%5D
0