Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEMATIKA

Főoldal » Általános iskola » Matematika
369
Sós!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet az ábra jobb megértéshez.
Először számoljuk ki a tűzfal területét.
Tehát a tűzfal egy derékszögű trapéz ami azt jelenti, hogy fellehet bontani egy téglalapra és egy derékszögű 3szögre, ahogy a képen látható.
A trapéz területét úgy fogjuk kiszámolni, hogy kiszámoljuk a téglalap és a 3azög területét majd összeadjuk őket.
A téglalap területe:
Ttéglalap=a*b=18m*26m=468m2
A 3szög területe:
A derékszögű 3szög olyan mint egy félbevágott téglalap ezért:
T3szög=a*b/2=6m*26m/2=78m2
Mostmár csak össze kell adni a kettőt
T=468m2+78m2=546m2
Tudjuk hogy 1m2-hez 32kg anyag kell
Tehát 546m2-hez 32kg*546 anyag kell, ami 17472kg
Tehát a megoldás: 17472kg anyag (vakolat) kell!

Érdekességképpen a trapéz területkiszámításara van egy másik mód is.
Ha a trapézt a 24m-es talpára állítjuk láthatjuk, hogy megvan a trapéz két alapja és a magassága amiből ki lehet számolni a trapéz területét:
T=(a+c)*M/2=(24m+18m)*26m/2=546m2 A megoldás ugyan az.
1