Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geoid SOS

285
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geoid
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
Itt a tankönyvi ábra
0

Ezt meg kell tudjad magadtól is oldani...

"Forgási ellipszoid": ez magyarul azt jelenti, hogy amerikai foci labda (rögbilabda). De szívesebben mondanám azt, hogy a forgási ellipszoid azt jelenti, hogy gömb, egy picit megnyomott gömb. (Mert messziről nézve a Föld inkább gömb, mint rögbilabda.)

"Geoid": szabálytalan akármi, "krumpli", amilyen a Föld igazi alakja. De nem gömb és nem rögbilabda.

Most akkor szerinted melyik vonal melyik?

Amit nagyon fontos észrevenni, hogy a Föld sugarára az van az ábrán belül írva, hogy "R=6378000m" vagyis 6378 km. Ez lenne az a kb. 5 cm a könyvben. A "krumpli" vonalánál meg olyanok vannak írva, hogy 20 méter meg 30 méter, hát bizony ezt így egyetlen egy ábrán nem lehet (nem szabadna) normálisan felrajzolni. Szóval az a "krumpli" egyáltalán nem nagyon krumpli, ha a sokezer kilométerhez képest max 25 méteres eltérést mutat. Szóval a Föld alakja elég erősen gömb (pontosabban gömb-közeli rögbilabda) azért...
(A színes ábrán látszik, hogy a legnagyobb eltérés azért több mint 25 méter, egészen 80 méterig is elmehet. Azért az se valami sok...)

Hol tér el a legjobban? Csak látod, hogy hol, oda is van írva, hogy melyik sark.

Mi a különbség a színes ábrához képest? Hát az, hogy az egyik színes, a másik fekete-fehér. Ez kicsit azért vicc, nem ez az igazi válasz. Miért színezték be? Azért, hogy jobban látszódjon, hogy 3 dimenzióban milyen is a Geoid, hol tér el legjobban a gömbtől. Ehhez képest a fekete-fehérben nem látszik, hogy ez térbeli akar lenni. Az csak egy metszete a színesnek. Ez az igazi válasz.
1