Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek , arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
439
A = 490 négyzetcentiméter
M : a = 2 : 1
V = ?
Ez egy nézet alapú téglatest !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
M : a = 2 : 1 ez az arány azt jelenti hogy M a-nak a kétszerese M=2a
Nézet alapú téglatest felszínképlete: A=2*a2+4*M*a
Nézet alapú téglatest térfogatképlete: V=M*a2
A=2*a2+4*M*a ⇒ 490 cm2=2*a2+4*2a*a
490 cm2=2a2+8a2
490 cm2=10a2 /:10 (osszuk el az egyenlet mindkét oldalát 10-zel)
49 cm2=a2 / ( )  (vonjunk gyököt az egyenlet mindkét oldalából)
7 cm=a
Ebből kitudjuk számolni M-et
M=2a=2*7 cm=14 cm
Most ezekből az adatokból kilehet számolni a térfogatot:
V=M*a2=14 cm*(7 cm)2=686 cm3
0