Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA EMELT

Főoldal » Középiskola » Kémia
397
Sziasztok valaki ezt megtudná nekem csinálni? (csak b)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia,

esetleg kérdésed van, írj.
1

A reakció egyenlet: A + B ⇔ C

1 mol A reagál 1 mol B-vel és keletkezik 1 mol C.

kiindulási állapot meg van adva: 2,0 A és 2,0 B (C=0).

Az A anyag 20%-a (5-öde) alakul át, tehát: 0,4. (B=0,4, ugyanannyi az egyenlet miatt, mert 1 mol A reagál 1 mol B-vel.)

Amennyi A és B elreagál, ugyanannyi mol C keletkezik, 1 mol A (illetve 1 mol B) esetén 1 mol C, 0,4 mol A (B) esetén 0,4 mol C keletkezik.

Egyensúlyban van: a kiindulási mínusz az elreagált:
A: 2,0-0,4 = 1,6 mol/dm³
B: 2,0-0,4 = 1,6 mol/dm³
C: 0,4 mol/dm³

Az egyensúlyi állandó (adott T hőmérsékleten és p nyomáson)= termékek egyensúlyi koncentrációinak az egyenlet együtthatóinak megfelelő hatványon vett szorzata (osztva) kiindulási anyagok egyensúlyi koncentrációinak az egyenlet együtthatóinak megfelelő hatványon vett szorzatával:

`K(T,p)=[C]^1/([A]^1*[B]^1)=0.4/(1.6*1.6)=0.15625 (dm³)/(mol)`

Vigyázat! Ebben az esetben van mértékegysége a K-nak, és ezt ki is kell írni.


Általában érdemes ilyen gondolatmenet szerint végig gondolni az ilyen típusú feladatokat:
kiindulási koncentrációk, átalakult, egyensúlyban van (kiindulási mínusz átalakult).
Módosítva: 4 éve
1