Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat matek mozgással kapcsolatos

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Pista bácsi 10 órakor elindult a faluba 4km/h-val. Másfél óra múlva indult józsi 12km/h-val. Mikor érte utol, és milyen messze vannak ekkor a falutól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pista:
sebesség: 4 km/h
idő: t+1,5

Józsi:
sebesség: 12 km/h
idő: t

A v=s/t képletből következik, hogy s=v*t. És mivel a kettejük által megtett út egyenlő, ezért így néz ki az egyenlet:

12t=4(t+1,5)
12t=4t+6 /-4t
8t=6 /÷8
t=0,75

Azaz:
Pista bácsi 0,75+1,5=2,25 óra alatt, Józsi bácsi pedig 0,75 óra alatt tette meg az utat. 10+2,25=12,25, tehát 12 óra 15 perckor érte utol Józsi Pistát.

s=v*t
s=4*2,25=9 km
s=12*0,75=9 km

9 kilométerre vannak ekkor a falutól.
Módosítva: 4 éve
1