Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Optika

Főoldal » Középiskola » Fizika
629
Egy lézerceruza 4.6×10¹⁴ Hz frekvenciájú fényt bocsát ki.
a) Mennyi a lézerfény hullámhossza levegőben?
b) Mekkora a lézerfény terjedési sebessége és hullámhossza a (4/3) törésmutatójú vízben?
c) Hogyan halad tovább a lézersugár, ha a víz alól 30°-os, illetve 60°-os beesési szöggel irányítjuk a felszín felé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
c=lambda*f

(sebesség=hullámhossz*frekvencia)

a fénysebesség levegőben: 300 000 km/s=3*10^8 m/s


a közegben. c/n=c*3/4=2,25*10^8 m/s


levegőben:

lambda=(3*10^8)/(4,6*10^14) m = 0,65*10^-6 m = 6.5*10^-5 m


közegben:

lambda=(2,25*10^8)/(4,6*10^14) m = 0,49*10^-6 m = 4.9*10^-5 m
0