Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika nagyon fontos

Főoldal » Középiskola » Fizika
626
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mennyi R₁ és R₂ eredője?
Ezek sorba vannak kötve, ott az ellenállás összeadódik: R₁₂ = R₁+R₂ = 20 Ω
Mostantól képzeld úgy, hogy R₁ és R₂ helyett ott van egyetlen R₁₂ ellenállás.

Mennyi R₁₂ és R₃ eredője? (R₁₂₃)
Ezek párhuzamosan vannak kötve, ezeknek a reciprokai vannak összeadva:
`1/R_(123) = 1/R_(12)+ 1/R_3`
`1/R_(123) = 1/(20)+ 1/(30) = 5/(60)`
`R_(123) = (60)/5 = 12\ Ω`

Mostantól képzeld úgy, hogy ez az R₁₂₃ ellenállás van a bal oldali három helyett.
Ezzel sorba van kötve az R₄, úgyhogy ezeket megint össze kell adni:
`R_(1234) = R_(123)+R_4 = 15\ Ω`

Most úgy kell elképzelni, hogy a feszültségforrásra egyetlen R₁₂₃₄ ellenállás van rákötve.
A fő-körben folyó áramerősséget az Ohm törvénnyel lehet számolni:
`R_(1234) = U/I`
`I = U/R_(1234) = (45)/(15) = 3\ A`

Nem tudom, mik azok az I₁, I₂, U₁, U₂ értékek, nem rajzoltad be az ábrába, így nem lehet kitalálni. Lehet, hogy az R₁ és R₂ ellenállás feszültsége és áramerőssége lenne? Tegyük fel, azt számolom ki.

A képzeletbeli R₁₂₃ ellenálláson az előbb kiszámolt I áramerősség folyik keresztül. Ezért az U₁₂₃ feszültség így számolható az Ohm törvénnyel:

`R_(123)=U_(123)/I`
`U_(123)=R(123)·I = 12·3 = 36\ V`

Ez a feszültség van az hármas ellenállásblokk két vége között. Ugyanez az ellenállás van az R₃ ellenállás két vége között is, és a képzeletbeli R₁₂ két vége között is. Szóval `U_3 = 36\ V` és `U_(12)=36\ V`.

A kérdés az I₁ áramerősség. Az átfolyik az R₁-en, aztán tovább folyik az R₂-n, vagyis I₁=I₂. Vagyis ez folyik a képzeletbeli R₁₂ ellenálláson is, nevezhetjük I₁₂-nek is. És akkor erre felírhatjuk megint az Ohm törvényt:
`R_(12)=U_(12)/I_(12)`
`20 = (36)/I_(12)`
`I_(12) = (36)/(20) = 1","8\ A`

Tehát:
`I_1 = I_2 = 1","8\ A`

Az U₁ és U₂ feszültségeket megint mi mással, mint az Ohm törvénnyel lehet kiszámolni:
`R_1 = U_1/I_1`
`U_1 = R_1·I_1 = 8·1","8 = 14","4\ V`

`U_2 = R_2·I_2 = 12·1","8 = 21","6\ V`
Módosítva: 8 éve
0