Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bárium-szulfát

Főoldal » Középiskola » Kémia
792
5.00 g bárium-klorid és 1.00 cm3 tömény kénsav (95%, 1.84 g/cm3) összemérésével mennyi bárium-szulfátot kapunk? (m = 4.162 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BaCl_2 + H_2SO_4 = BaSO_4 + 2HCl`
Vagyis 1 mol + 1 mol-ból lesz 1 mol bárium-szulfát.

Ennyi kénsavunk van:
V = 1 cm³
ρ = 1,84 g/cm³
ezért az oldat tömege 1,84 g
Ennek 95%-a H₂SO₄: m = 1,84·95/100 = 1,748 g

A molekulatömegek:
BaCL₂: 137 + 2·35,5 = 208 g/mol
H₂SO₄: 2 + 32 + 4·16 = 98 g/mol
BaSO₄: 137 + 32 + 4·16 = 233 g/mol

A kénsav ennyi mol:
`n_k = (1","748)/98 = 0","0178 \ mol`
A bárium-klorid ennyi mol:
`n_b = 5/208 = 0","024 \ mol`

Kénsavból van kevesebb, az határozza meg, hogy mennyi BaSO₄ keletkezik. Vagyis 0,0178 mol lesz. Szorozd ki, az hány gramm.

(A kerekítések miatt lehet, hogy picit más lesz, mint a megoldókulcs.)
Módosítva: 8 éve
0