Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Sziasztok!Ma kaptam matekból egy hatványozással kapcsolatos leckét és nem értem. Nagyon örülnék annak,ha valaki megértetné velem.Előre is köszönöm a kedves válaszolónak a választ! :) Csatoltam egy képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, hatványozás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a^5` azt jelenti, hogy `a·a·a·a·a`.
`a^4` azt jelenti, hogy `a·a·a·a`.
Ez idáig ugye teljesen egyértelmű?
Ha ezt a kettőt összeszorzod, akkor már 9 darab `a` betű lesz egymás után a szorzatban, ugye?
Ami egyszerűbben (rövidebben) úgy lehet leírni, hogy `a^9`.

Vagyis az történt, hogy `a^5·a^4 = a^(5+4) = a^9`.
Magyarul: ha egy szorzatban azonos a hatvány alapja (ez most az `a`), akkor a kitevőket össze kell adni. Ezt idáig érted?

Ha 3 azonos alapú hatvány van szorozva, akkor azok kitevőit is össze kell adni: `a^5·a^4·a^(10) = a^19`.

Na most az osztás:
Eddig itt tartunk: `a^19/a^2`
A számlálóban van 19 darab `a` betű egymás mellett összeszorozva, a nevezőben pedig kettő:
`a^2=a·a`
A felső 19-ből kettőt lehet egyszerűsíteni az alsó kettővel. A számlálóban 17 darab marad, a nevező meg eltűnik. 19-2=17.
Magyarul: ha egy törtben azonos a hatvány alapja, akkor a kitevőket ki kell vonni.
`a^19/a^2 = a^(19-2) = a^17`

Minden tiszta? Ha igen, próbáld meg a másik feladatot magadtól. Írd meg, mi lett.
Módosítva: 8 éve
0