Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon de nagyon fontos lenne!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
377
Az 5-ös feladat kellene!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Jelöljük az összes kapott zsebpénzt x-el.
1. nap: 3/5x
2. nap: A fennmaradt összeg 2/5 x, ennek 25%-a (negyede): 2/5*1/4 x,
ez 2/20 x egyszerűsítve 1/10 x.
3. nap: 27

Ezt a hármat összeadva pont a teljes összeget, x-et kapjuk:
3/5x+1/10x+27=x, szorzod az egyenletet 10-zel:
6x+x+270=10x összevonsz
7x+270=10x kivonsz 7x-et
270=3x elosztod 3-mal
x=90

ellenőrzés:
1. nap 90*3/5=54
2. nap: 90-54= 36, 36*0,25=9
3. nap 27
54+9+27=90

Tehát összesen 90 lejt költött el, ebből a második nap 9 lejt.
Módosítva: 4 éve
0