Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz SOS

519
Két csillagász hallgató vitatkozik. Nem tudnak megegyezni abban, hogy milyen távolságméréshez használt mértékegységet ,,használhatnak" a csillagászok a Föld és a Jupiter távolságának és legközelebbi ,,nagy" galaxis, az Androméda-galaxis távolságának meghatározásához. Döntsd el a vitát!
A., Föld-Jupiter távolság
B., Föld- Androméda- galaxis
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
földrajz
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

3
Hosszúság azon belül km.
591 millió km (4.0 CSE): a Föld és a Jupiter legkisebb távolsága.
965 millió km (6.4 CSE): a Föld és a Jupiter legnagyobb távolsága.
0

3.feladat
0

Nagyon elkapkodtad, hogy megoldottnak jelölted Bottas válaszát; nem jó.

A Jupiter a Naprendszeren belül van, ott még lehet km-ekben számolni a távolságot, de inkább Csillagászati Egységben (CsE) számolnak a csillagászok. Nem tudom, hogy tanultátok-e ezt, egyáltalán nem biztos. Ha nem, akkor viszont biztos, hogy tanultátok a fénypercet, az jó lesz ide. A Jupiter kb. 40 fénypercre van. Most éppen ott kering a Jupiter körül a Juno űrszonda, 40 percbe telik, amíg róla valamilyen adás idejut a Földre. Vagy ha a Földről küldenek egy parancsot az űrszondának, hogy mit csináljon, az majd csak 40 perc múlva ér oda :)
(A 40 perc nem pontos adat, nem számoltam ki pontosan, és persze attól is függ, hogy nyár van vagy tél.)

Az Androméda az egy galaxis, az nemcsak hogy nem a Naprendszerben lenne, de még csak nem is a Tejútrendszerben. Szóval az baromi messze van. Ahhoz már fényév kell mértékegységnek, az se kevés, hanem néhány millió fényév (2,5 millió egyébként). (Ami most látunk az Andromédáról, az 2,5 millió évvel ezelőtt történt.)
Ha tanultátok a persec-et is, akkor inkább azt kell mondani erre a kérdésre. Az Androméda kb. nyolcszázezer parsec távolságra van.

A magyarázathoz olyasmit írj, hogy a fényperc jó mértékegység a Naprendszeren belülre, a fényév vagy a parsec sokkal nagyobb távolságokra.
1