Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12. matek feladat, egyenlőtlenség

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Oldja meg a [4; 6] alaphalmazon az alábbi egyenlőtlenséget!
2cos x^2+cosx−1≤0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, egyenlőtlenség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

(Utólag: ezt most úgy oldottam meg, hogy azt hittem, a feladatban (cosx)^2 szerepel. Ha cos(x^2) van ott, akkor ez nem arra vonatkozik, ez esetben sajnálom.)

Először megoldod a másodfokú egyenlőtlenséget, cosx helyébe mondjuk a-t helyettesítve:

2a^2+a-1<=0
D=1+8=9
a=(-1±3)/4
a1=1/2
a2=-1

Mivel a főegyüttható (2) pozitív, a függvény konvex, és minimuma van. Tehát a két zérushely között lesz kisebb, mint 0.

-1<=a<=1/2
-1<=cosx<=1/2

Mivel a cosx -1 és 1 között van, egyszerűbb csak azt megnézni, hogy mikor teljesül a cosx>1/2.
Az egységkörből le tudod olvasni, hogy ez 60°és 120° , tehát π/3 és 2π/3 között van.
Tehát az eredeti fv. megoldása: ugyanezen két szög között, csak a másik oldalon

2π/3+2kπ<=x<=7π/3+2kπ (a 7π/3 a +1 kör miatt)

A feladat úgy szól, hogy [4;6] között legyen a megoldás. A 2π/3=2,09 és a 7π/3=7,33 tehát az alaphalmaz egésze jó megoldás.

Mo. xε [4;6].

0