Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. S. O. S. Fizika dolgozathoz. Segítséget szeretnék kérni. Köszönöm. kérek!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2527
Sziasztok. Dolgozathoz szeretnék segítséget kérni. Köszönöm.
Nyomás feladatok (7. osztály)
1. Mekkora a nyomás, ha F = 200 N erő hat merőlegesen A = 2 m2
felületre? 100 Pa
2. Egy 50 kg tömegű gyermek két cipőtalpának együttes területe 500 cm2
. Mekkora nyomással nehezedik a gyermek a
padlóra? 10 000 Pa
3. Egy létra lábainak alapterülete 2 dm2
, álló helyzetben 3000 Pa nyomást fejtenek ki a talajra. Mekkora a létra súlya?
60 N
4. Mekkora az alapterülete az asztal négy lábának, ha az asztal súlya 150 N, és 15 kPa nyomást fejt ki a talajra?
01 m , 0
2
5. A sítalpak hossza 2 m, a szélességük 10 cm. Mekkora nyomással nehezedik a hóra a síléceken állva a 80 kg tömegű
ember? 2000 Pa
6. A traktor lánctalpainak a talajjal érintkező felületének nagysága 1,4 m2
. A traktor 6 t tömegű. Mekkora nyomással
nehezedik a talajra? 1 Pa , 42 857
7. Egy 70 kg-os ember a talajra 40 kPa nyomást fejt ki. Mekkora a cipőtalpának a felülete? 0175 m , 0
2
8. Hány kilogrammos az az ember, aki a földre 40 kPa nyomást fejt ki, az egyik cipőjének talpfelülete pedig 0,01 m2
?
80 kg
9. A korcsolyázó egyik korcsolya élén áll a jégen. Mekkora nyomást fejt ki a jégre, ha súlya 360 N, a korcsolya él pedig
10 cm2
-es? 360 kPa
10. Egy gyerek, aki fürdőszobamérlegre áll, 240 cm2
-nyi felületen nyomja a mérleg lapját. A mérleg 48 kg-ot mutat.
Mekkora a nyomás a talpfelületei alatt? 20 kPa
11. A fafaragó a vésőt 75 N erővel nyomja a fába. Mekkora a véső éle alatt a nyomás, ha az 2 cm széles és 0,05 mm
vastag? 75 000 kPa
12. Az állvány lábainak a talajjal érintkező felülete 4 dm2
. Az állvány súlya 80 N. Mekkora a nyomása a talajra? Hogyan
változik a nyomás, ha 52 darab 1 kg-os kenyeret helyeznek rá? 15 000 Pa , 2000 Pa
13. Egy épület alapját 400 N/cm2 nyomásra méretezték. Falazata 12 m hosszú, 45 cm széles, 22 m magas. A tégla
sűrűsége 1,5 g/cm3
. Kibírja-e az alap a fal nyomását? , kibírja = 330 kPa p
14. 40 kg-os gyerek korcsolyán állva 200 000 Pa nyomást gyakorol a jégre. Mekkora felületű egy-egy korcsolya éle?
2 10 cm
15. Feri 50 dm2 alapterületű sílécen áll, s így 1020 Pa nyomást fejt ki a hóra. Mekkora a súlya és a tömege? 51 kg , 510 N
1. oldal Udvari Zsolt – www.uzsolt.hu
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
A képletek, kiszámitások,levezetések a feladat. Köszönöm.
0

1.)
F=200 N
A=2 m²

p=F/A

p=200/2=100 Pa

2.)
m=50 kg
A=500 cm²=0,05 m²

F=mg
F=50*10=500 N

p=F/A
p=500÷0,05=10.000 Pa

3.)
A=2 dm²=0,02 m²
p=3000 Pa

p=F/A
3000=F/0,02
F=60 N

4.)
F=150 N
p=15 kPa=15.000 Pa

p=F/A

15.000=150/A
15.000A=150
A=0,01 m²

5.)
a=2 m
b=10 cm=0,1 m

A=ab
A=2*0,1=0,2 m²

de mivel két sítalp van ezért:
A=2*0,2=0,4 m²

m=80 kg

F=mg
F=80*10=800 N

p=F/A

p=800/0,4=2000 Pa

6.)
A=1,4 m²
m=6 t=6000 kg

F=mg
F=6000*10=60.000 N

p=F/A

p=60000÷1,4≈42857,14 Pa

7.)
m=70 kg
p=40 kPa=40.000 Pa

F=mg
F=70*10=700 N

p=F/A

40000=700/A
40000A=700
A=0,0175 m²

8.)
p=40 kPa=40.000 Pa
A=0,01 m²

p=F/A

40000=F/0,01
F=400 N

F=mg
400=10m
m=40 kg

9.)
F=360 N
A=10 cm²=0,001 m²

p=F/A

p=360÷0,001=360.000 Pa=360 kPa

10.)
A=240 cm²=0,024 m²
m=48 kg

F=mg
F=48*10=480 N

p=F/A

p=480÷0,024=20.000 Pa=20 kPa

11.)
F=75 N
a=2 cm
b=0,05 mm=0,005 cm

A=ab
A=2*0,005=0,01 cm²=0,000001 m²

p=F/A

p=75÷0,000001=75.000.000 Pa=75.000 kPa

12.)
A=4 dm²=0,04 m²
F₁=80 N

p=F/A

p=80÷0,04=2000 Pa

m₂=52 kg
F₂=52*10=520 N

p=(F₁+F₂)/A

p=(80+520)/0,04=15.000 Pa
15000-2000=13.000

Azaz 13.000 Pa-lal lett nagyobb a nyomás.

13.)
a=12 m
b=45 cm=0,45 m
c=22 m

V=abc
V=12*0,45*22=118,8 m³=118.800.000 cm³

ρ=m/V

1,5=m/118800000
m=178.200.000 g=178.200 kg

F=mg
F=178200*10=1.782.000 N

A=12*0,45=5,4 m²

p=F/A

p=1782000÷5,4=330.000 Pa=330 kPa

Tehát kibírja.

14.)
m=40 kg
p=200.000 Pa

F=mg
F=40*10=400 N

p=F/A

200000=400/A
200000A=400
A=0,002 m²=20 cm²

20÷2=10 cm²

15.)
A=50 dm²=0,5 m²
p=1020 Pa

p=F/A

1020=F/0,5
F=510 N

F=mg
510=10 m
m=51 kg

~~~

Szólj, ha valami nem volt érthető!
1