Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Klasszikus val.számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
480
A kedvenc csapatod játszik a világbajnokságon, és 62% valószínűséggel nyerik meg a bajnokságot. Az elmúlt évek adatai alapján azt látjuk, hogy ha egy csapat megnyeri a bajnokságot, akkor az idő 65%-ában nyeri meg már az első játékot. Ha nem nyeri meg a bajnokságot, akkor az idő 21%-ában nyeri meg az első játékot. Az első meccset lejátszották, és a csapatod veszített. Mi a valószínűsége, hogy megnyerik a világbajnokságot?
A valószínűség =
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen A esemény, hogy megnyerik a bajnokságot, B esemény, hogy megnyerik az első mérkőzést. (A komplementer eseményeket '-vel jelöltem, mert itt nincs felülvonás.)

Megnyerik a bajnokságot:
P(A) = 0,62
Megnyerik az első mérkőzést, feltéve, hogy megnyerik a bajnokságot:
P(B | A) = 0,65
Megnyerik az első mérkőzést, féltéve, hogy elveszítik a bajnokságot:
P(B | A') = 0,21

Elveszítik a bajnokságot:
P(A') = 1 - 0,62 = 0,38
Elveszítik az első mérkőzést, feltéve, hogy megnyerik a bajnokságot:
P(B' | A) = 1 - 0,65 = 0,35
Elveszítik az első mérkőzést, féltéve, hogy elveszítik a bajnokságot:
P(B' | A') = 1 - 0,21 = 0,79

Megnyerik a bajnokságot, feltéve, hogy elveszítik az első mérkőzést:
P(A | B') = P(A ∩ B') / P(B') = P(A ∩ B') / (P(A ∩ B') + P(A' ∩ B')) = 0,22 / (0,22 + 0,30) = 0,42
Segédszámítások:
P(A ∩ B') = P(B' | A) * P(A) = 0,35 * 0,62 = 0,22
P(A' ∩ B') = P(B' | A') * P(A') = 0,79 * 0,38 = 0,30

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
0