Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
405
Hány liter 90 százalékos keverjenek 8 liter 70 százalékos sósavhoz, hogy a töménysége 85 százalékos legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kétszer tetted fel ugyanazt a kérdést!

8 l 70%-os sósavban 0,7 * 8 l sósav van.
x l 90%-os sósavban 0,9 * x l sósav van.
8 + x l 85%-os sósavban 0,85 * (8 + x) sósav van.

Ez alapján felírható az alábbi egyenlet:
0,7 * 8 + 0,9 * x = 0,85 * (8 + x) // öv.
5,6 + 0,9x = 6,8 + 0,85x // - 5,6
0,9x = 1,2 + 0,85x // - 0,85x
0,05x = 1,2 // : 0,05
x = 24

Tehát 24 l-t kell hozzákeverni.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 4 éve
0