Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia az iparban B változat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2125
1. Miért vezetik a fémek az elektromos áramot?
.....................................................................................................................................................................
Az ipar számára az egyik legfontosabb fém(ötvözet) az acél. Mi az acél, és mire használják?
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
4
2. Összekötő vonalakkal jelöld, hogy a felsorolt tulajdonságok melyik fémhez tartoznak!
Al
elektromos vezetékek készülnek belőle
amfoter
mágnesezhető
6000 éve ismeri az ember
érce a bauxit
a nehézfémek közé tartozik
Fe
6
3. Nevezz meg két kőolajpárlatot, és írd le a felhasználásukat!
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
4
4. Melyek a megújuló energiaforrásaink?
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
3
5. Írj két példát hőre lágyuló műanyagra!
.....................................................................................................................................................................
Milyen előnye és milyen hátránya van annak, hogy egyes műanyagok hőre lágyulóak? (2)
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
6. Mészkőre sósavat öntünk.
Mit tapasztalunk? .......................................................................................................................................
Írd le a reakció egyenletét! ..........................................................................................................................
Mire lehet használni ezt a reakciót? Két példát írj rá!
.....................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................
6
7. A fémek a klórral közvetlenül sóvá egyesülnek.
Írd le az alumínium és a klór reakciójának egyenletét!
.....................................................................................................................................................................
A keletkező vegyület vizes oldatában
alumíniumionok és kloridionok találhatók. Írd le a jelüket! ........................................................................
4
8. Az építkezéseknél többféle kalciumvegyületet is használunk.
Mi a habarcs?
.....................................................................................................................................................................
Ha a habarcs (a vakolat) szén-dioxidot vesz fel, „megköt”, megszilárdul.
Írd le a folyamat reakcióegyenletét!
.....................................................................................................................................................................
A keletkező (szilárd) anyag köznapi neve: ........... .......................................................................................
Milyen kristályos változatait ismerjük? Egy példát írj rá! ...........................................................................
6
9. Kalcium-hidroxidba szén-dioxidot vezettünk. 10 gramm oldhatatlan anyag vált ki a reakció során. Hány
gramm szén-dioxidot kötött meg a kalcium-hidroxid?
Reakcióegyenlet: .........................................................................................................................................
Számítás:
6
10. Mi a különbség az alumínium és a vas „rozsdásodása” (korróziója) között?
.....................................................................................................................................................................
Írd le az alumínium „rozsdásodásának” egyenletét!
.....................................................................................................................................................................
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ez hátha valamiben segít.
Fémek: I. II. III. főcsoportban és mellékcsoportokban helyezkednek el. Külső elektronhéján kevés elektron van. Szürke színűek (kivéve: Cu, Au), fémes fényűek, szilárd halmazállapotúak (kivéve: Hg), az elektromosságot, a hőt vezetik, jól megmunkálhatóak.

Fémes kötés: a pozitív töltésű fématomtörzsek és a köztük szabadon mozgó elektronok közötti vonzerő. Elsőrendű kötés. A fémes kötéssel összekapcsolt fématomtörzsek szilárd halmaza a fémrács.

Sűrűségük alapján: könnyűfémek ( <5kg/dm3), nehézfémek ( >5kg/dm3). Olvadáspontjuk és keménységük eltérő, a fémes kötés erősségétől függően.

Ötvözet: a fémelegyek olvadékának megszilárdulásával keletkezik.

1. külön-külön kristálykákban megszilárduló pl. forrasztóón

2. egymást helyettesítik az ötvözetrácsban pl. arany, ezüst

3. kisebb atomok a rács közötti hézagokat foglalják el pl. acél

Amalgám: higany fémmel pl. ezüsttel alkotott ötvözete. Fogászatban használják.

Kémiai tulajdonságok: az atomok vegyértékelektronjainak laza kötéséből következik. Ezt könnyen leadják, ezért redukálószerek.

Jellemző reakcióik:

1. oxigénnel: 2 Mg+O2=2MgO vagy 2Cu+O2=2CuO redoxireakció, fém-oxid keletkezik.

2. vízzel: 2Na+2H2O=2NaOH+H2 vagy Ca+2H2O=Ca(OH)2+H2

3. savakkal: a híg savak a redukálósorban a H előtt álló fémeket oldják. Zn+2HCl=ZnCl2+H2 vagy Fe+H2SO4+H2 vas-szulfát keletkezik.

Tömény kénsav a rezet oldja: Cu+2H2SO4=CuSO4+2H2O+SO2. A tömény kénsav a vas és az ólom felszínén összefüggő védőréteget alakít ki, passziválja.

4. fémek fémionokkal: Fe+Cu2+=Fe2++Cu. A fémek atomja elektronokat ad át, tehát redukáló hatású. Redukáló hatásuk alapján sorba lehet őket rakni, ez a redukákósor. A sor elején a legnagyobb a redukáló hatás.

A környezet hatására a fémek felületéről kiinduló kémiai átalakulásokat korróziónak nevezzük. Aktív fém: laza szerkezetű oxidréteget képező fémek a korrózió szempontjából.

Korrózióvédelem: passzív: mázolás, lakkozás, zománcozás, passzív réteg kialakítása, fémbevonat készítése.

Korrózióvédelem: aktív: fémbevonat készítése (nagyobb redukálóképességű fémből), katódos fémvédelmi eljárás.

I. főcsoport elemei: Alkálifémek (Li, Na, K, Rb, Cs) egy vegyértékelektronjuk van, amit leadva kationná alakulnak, erélyes redukálószerek, természetben csak vegyület formájában vannak jelen, puha fémek, sűrűségük kicsi, olvadáspontjuk alacsony.

Vegyületeik vízben jól oldódnak. Legfontosabbak: NaCl nátrium-klorid (só), NaOH nátrium-hidroxid (lúgkő), Na2CO3 nátrium-karbonát (szóda).

II. főcsoport elemei: Alkáliföldfémek (Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra) 2 elektron van a külső héjukon, reakcióképességük kisebb, mint az alkálifémeké, de jó redukálószerek. Vegyületeik gyakoriak. Be és Mg tulajdonságai eltérnek a főcsoport többi elemétől.

Ca: kalcium puha, könnyűfém, levegőn oxidálódik, vízzel, savakkal reagál. Vegyületei: CaO kalcium-oxid (égetett mész), Ca(OH)2 kalcium-hidroxid ( oltott mész), CaSO4 kalcium-szulfát (gipsz).A természetes vizek keménységét az oldott kálcium- és magnéziumsók okozzák. Változó keménység forralással megszüntethető (pl. Ca(HCO3)2, a többi nem az az állandó keménység. Változó+állandó keménység= összes keménység. A vízkeménységet okozó ionok eltávolítása a vízlágyítás. Pl. desztillálás, vegyszerek hozzáadása, ioncserélés.

III. főcsoport eleme: Aluminium: Al: külső elektronhéján 3 elektron van. Ezüstfehér könnyűfém, oxigénnel szobahőmérsékleten reagál, felületét védő oxidréteg borítja.

Vizet hidrogénfejlődés közben bontja: 2Al+6H2O=2Al(OH)3+3H2.

Hőt és elektromosságot is jól vezeti. Savakban és lúgokban is oldódik: amfoter. Magas hőmérsékleten meggyújtható. 4Al+3O2=2Al2O3

Több fémi-oxidból képes a fémiont redukálni, ez a termitreakció.

Érc: azok a kőzetek, ásványok, amelyekből a fémek gazdaságosan előállíthatók. pl. az aluminium érce a bauxit. Aluminiumgyártás: 1. timföldgyártása: nyersanyag bauxit, NaOH-al oldás, majd izzítás 2. timföld elektrolízise: timföld redukciója

IV. főcsoport elemei:

Óncsoport elemei: Ón (Sn), Ólom (Pb): ÖTVÖZŐFÉMEK Az ón ezüstfehér színű, jól nyújtható, amfoter elem. Ötvözete a bronz. Ólom: élénk ezüstfényű, az oxidáció miatt hamar sötétszürkévé alakuló, hajlékony, jól hegeszthető, korrózióálló, nagy sűrűségű (nehézfém). Reakcióképessége nagyobb, mint az óné. Oldható vegyületei mérgezőek. Ólomötvözet pl. csapágyfém, sörét. Sugárvédelemben is használják. Érce: galenit.

Vascsoport elemei: vas (Fe), cobalt (Co), nikkel (Ni): nehézfémek, olvadáspontjuk magas, mágneses mező hatására erősen mágneseződnek. Ez a tulajdonság a ferrománesesség. levegőn rozsdásodnak. Híg savak hidrogénfejlődés közben oldják, tömény, oxidáló savak passziválják (pl. kénsav). A vas fontosabb ércei: mágnesvasérc (magnetit), vörösvasérc (hematit), barnavasérc (limonit), vaspát (sziderit). A vasgyártás lényege az ércek redukálószerrel (C, CO) történő redukciója, anyagai: vasérc, koksz, salakképző anyagok. Segédanyag a levegő. A vasérc redukálását részben az izzó koksz, részben a szén-monoxid végzi.

Acélgyártás: nyersvas széntartalmának csökkentése. LD-konverteres eljárásnál az olvadt nyersvason oxigént fúvatnak át.

Rézcsoport elemei: réz (Cu), ezüst (Ag), arany (Au): nemesfémek. Réz és az arany színesfém. A réz vörös színű, hőt, elektromosságot jól vezeti, jól nyújtható pl. huzalokká. Csak oxidáló savakban oldódik. Rézötvözetek: sárgarezek, bronzok, újezüst, alpaka. Vegyületei élő szervezetre mérgezőek. Bordói lé – t (réz-szulfát) szőlő permetezésére használják. Ezüst: fehér színű, élénk fényű, a réznél puhább, az aranynál keményebb, jól alakítható. A legjobb hő- és elektromos vezető. reakcióképessége kicsi. Levegőn szulfidréteg alakul ki rajta, amit ezüsttisztítóval lehet eltávolítani. Tömény salétromsav oxidálja majd oldja. Jól ötvözhető, higannyal amalgámot képez (fogászati tömések). Az oldódó ezüstvegyületek mérgezőek. Arany: sárga, csillogó fém, körömmel karcolható, nyújtható, hengerelhető, az elektromosságot, hőt jól vezeti, fényt, hősugarakat visszaveri. Kémiai anyagokkal szemben ellenálló. Elemi állapotban fordul elő. Karát: viszonyszám, megmutatja, hogy mekkora az aranyötvözetben az arany tömegaránya. A színarany 24 karátos.

Cinkcsoport elemei: cink (Zn), kadmium (Cd), higany (Hg): olvadás és forráspontjuk alacsony, nehézfémek . Cink: kékesfehér színű, könnyen megolvasztható, levegő oxidálja, hevítve elég, savakban, lúgokban hidrogénfejlődés közben oldódik. Érce: szfalerit. Cinkkel bevont forganyzott bádogból tetőfedő lemezt készítenek. Kadmium: korrózió elleni védelemben jobb, mint a cink. Akkumlátorokat, elemeket készítenek belőle. Vegyületei mérgezőek. A használt elemeket ezért kell gyűjtőbe dobni. Higany: cseppfolyós, ezüstfényű fém. Levegőn nem változik. Kénnel már szobahőmérsékleten egyesül. Ötvözete: amalgám. Gőze belélegezve mérgező. Oldódó vegyületei is.
-2