Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A kedvenc csapatod játszik a világbajnokságon, és 59% valószínűséggel nyerik meg a bajnokságot.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
449
A kedvenc csapatod játszik a világbajnokságon, és 59% valószínűséggel nyerik meg a bajnokságot. Az elmúlt évek adatai alapján azt látjuk, hogy ha egy csapat megnyeri a bajnokságot, akkor az idő 69%-ában nyeri meg már az első játékot. Ha nem nyeri meg a bajnokságot, akkor az idő 26%-ában nyeri meg az első játékot. Az első meccset lejátszották, és a csapatod veszített. Mi a valószínűsége, hogy megnyerik a világbajnokságot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Valószínűség, világbajnokság
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen A esemény, hogy megnyerik a bajnokságot, B esemény, hogy megnyerik az első mérkőzést. (A komplementer eseményeket '-vel jelöltem, mert itt nincs felülvonás.)

Megnyerik a bajnokságot:
P(A) = 0,59
Megnyerik az első mérkőzést, feltéve, hogy megnyerik a bajnokságot:
P(B | A) = 0,69
Megnyerik az első mérkőzést, féltéve, hogy elveszítik a bajnokságot:
P(B | A') = 0,26

Elveszítik a bajnokságot:
P(A') = 1 - 0,59 = 0,41
Elveszítik az első mérkőzést, feltéve, hogy megnyerik a bajnokságot:
P(B' | A) = 1 - 0,69 = 0,31
Elveszítik az első mérkőzést, féltéve, hogy elveszítik a bajnokságot:
P(B' | A') = 1 - 0,26 = 0,74

Megnyerik a bajnokságot, feltéve, hogy elveszítik az első mérkőzést:
P(A | B') = P(A ∩ B') / P(B') = P(A ∩ B') / (P(A ∩ B') + P(A' ∩ B')) = 0,18 / (0,18 + 0,30) = 0,38
Segédszámítások:
P(A ∩ B') = P(B' | A) * P(A) = 0,31 * 0,59 = 0,18
P(A' ∩ B') = P(B' | A') * P(A') = 0,74 * 0,41 = 0,30

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
0