Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az A1, A2 és A3 események teljes eseményrendszert alkotnak az Ω eseménytéren, és a valószínűségeik P(A1)=0.3, P(A2)=0.1, P(A3)=0.6.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
438
Ha E egy olyan esemény az Ω eseménytéren melyre P(E|A1)=0.1, P(E|A2)=0.4, P(E|A3)=0.3, akkor számítsuk ki az alábbi kifejezések értékét:
P(E)=
P(A1|E)=
P(A2|E)=
P(A3|E)=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Valószínűség, feltételes, egyetemi, eseménytér
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, hogy 6 nap után aktuális-e még a feladvány megoldása. Én most vettem csak észre.
Ez a feladat megoldható, ha ismerjük az alkalmazandó tételeket. Egyik a feltételes valószínűség definíciója, továbbá a feltételes valószínűségekre vonatkozó szorzási szabály, továbbá a teljes valószínűség tétele. Lássuk a medvét!
A megadott három feltételes valószínűségre rögtön alkalmazom a definíciót, akkor kapom a következő alakokat: `P(E|A_1)=frac{P(E*A_1)}{P(A_1)}=0,1`; `P(E|A_2)=frac{P(E*A_2)}{P(A_2)}=0,4`; `P(E|A_3)=frac{P(E*A_3)}{P(A_3)}=0,3`.

Tudjuk, hogy a szorzási szabály egyfajta szimmetrikus tulajdonsággal is rendelkezik az alábbi értelemben: `P(E|A_i)P(A_i)=P(A_i|E)P(E)`, ahol `i=1,2,3`. Ez a három egyenlet négy ismeretlent tartalmaz. Mégpedig ezen egyenletek jobb oldalain látható szorzatokban ismerhetők fel. Továbbá a megadott valószínűségek alapján `P(E)`-re felírható a teljes valószínűség tétele:
`P(E)=P(E|A_1)P(A_1)+P(E|A_2)P(A_2)+P(E|A_3)P(A_3)=0,1*0,3+0,4*0,1+0,3*0,6=0,25`.
Ez abban segített, hogy a fenti négyismeretlenes egyenletünket háromra csökkentsük.
Ugyanis `P(E|A_1)P(A_1)=0,1*0,3=P(A_1|E)P(E)=P(A_1|E)*0,25`;
`P(E|A_2)P(A_2)=0,4*0,1=P(A_2|E)P(E)=P(A_2|E)*0,25`;
`P(E|A_3)P(A_3)=0,3*0,6=P(A_3|E)P(E)=P(A_3|E)*0,25`.
Amiből következik, hogy `P(A_1|E)=0,12`; `P(A_2|E)=0,16` valamint `P(A_3|E)=0,72`.


Módosítva: 4 éve
0