Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyar nyelv

158
1.A magyar nyelvet mely nyelvcsaládba sorolja a Magyar Tudományos Akadémia
2.Sorold fel az alapvető nyelvtípusokat, legfontosabb jellemzőiket! Írj példát mindegyik csoporthoz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Hello.

1.)
A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád tagja, a finnugor nyelvek közé tartozó ugor nyelvek egyike. Legközelebbi rokonai a manysi és a hanti nyelv, majd utánuk az udmurt, a komi, a mari és a mordvin nyelvek. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a moldvai csángó önálló nyelv – különösen annak északi, középkori változata –, így ez volna a magyar legközelebbi rokonnyelve.

2.)
A NYELVEK TÍPUSAI
Az emberi nyelvek hasonló és eltérő vonásainak fontos szerepük van abban, mely nyelveket tartunk azonos eredetűeknek, nyelvrokonoknak, és melyeket nem. Bár a nyelvek közötti legfeltűnőbb különbségek hangzásukban, hangrendszerükben vannak, szerkezetükben ezeknél alapvetőbb, rendszeresebb eltérések is kimutathatók.

Az egyik legismertebb tipológia alapja az, hogy a nyelvek hogyan építik fel morfémákból a mondatokban szereplő szóalakokat. A magyarra például a tövek után sorakozó toldalékok jellemzők, az angolra viszont inkább a toldalékolatlan szavak. Nézzük meg a hagyományos, alaktani tipológia rendszerezését!

Az agglutináló nyelvek
A képen egy fiú tizenegy papírcetlit rendez sorba egy táblán. Minden cetlire egy-egy morféma van írva. A cetlikből a Kedden levágattam a hajamat mondat áll össze.
A magyar és a hozzá hasonló agglutináló (’ragasztó’) vagy ragozó nyelvek szóalakjai általában több morfémából állnak.

Ezekre a nyelvekre tehát a tő előtt és/vagy után álló toldalékok jellemzőek. Bizonyos nyelvek a tő előtti toldalékokat használják inkább, mások – a magyar is – a tő utániakat. Az agglutináló nyelvek közé tartozik a magyaron kívül többek között a finn, a japán, a szuahéli és a török.



Az izoláló nyelvek
A képen egy lány hét kockát rakosgat egymásra. Mindegyik kockán egy-egy angol szó van. A kockákból a „Kedden levágattam a hajamat” mondat angol megfelelője áll össze.
A nyelvek másik típusát az izoláló (’elszigetelő’) nyelvek képezik. Az izoláló nyelvek szóalakjai többnyire egy-egy morfémából állnak, így ezekben a nyelvekben a nyelvtani viszonyokat jellemzően nem toldalékok jelölik, hanem a szórend.

Az izoláló nyelvek a nyelvtani és jelentéstani viszonyokat nemcsak a szórenddel jelölhetik, hanem a nonverbális elemekkel is (hanglejtés). Ennek a nyelvtípusnak a legismertebb példái az angol és a kínai, de tipikus izoláló nyelv például a vietnami is.



A flektáló nyelvek
A képen egy ókori római férfi tógában térdel, és izzadva próbál latin köveket próbál egymáshoz illeszteni. A kövekre latin tövek és végződések vannak írva. A „Kedden levágattam a hajamat” mondatot próbálja belőlük kirakni.
A nyelvek harmadik típusát flektálónak (’hajlítónak’) nevezik; ezek közé tartozik például a német, a latin és az arab. A flektáló nyelvek ragozási rendszere az agglutinálóéhoz hasonlóan igen gazdag, két fontos szempontból azonban különbözik ez a két típus.

Az egyik különbség az, hogy a flektáló nyelvekben a töveknek általában nem egy, hanem több változatuk van, amelyek eltérő szerepben használatosak. A magyarban például a levágni, levágott, levágtam, levágom, levágnám stb. alakokat mind ugyanabból a tőből hozzuk létre, míg a latinban a ’levág’ alapjelentést több tőalak fejezi ki (pl. deseca-, desect-, desecu-).

Másik fontos eltérésük, hogy a toldalékok nem egy, hanem több nyelvtani jelentést is hordoznak. A latin desectus -us végződése például egyszerre jelzi azt, hogy a levágott dolog hímnemű főnév, egyes számú, valamint azt is, hogy alanyesetben áll.



Nincsenek tiszta típusok

Fontos tudni, hogy bár az egyes nyelvek általában viszonylag jól besorolhatók a felsorolt kategóriák egyikébe, minden nyelvben találhatók más módon kifejezett jelentések is. Így például a magyar a múlt időt agglutináló, a jövő időt azonban izoláló módon fejezi ki: a vágni fog hasonlít az angol will cut szerkezetre.


A magyar szeretlek sem teljesen agglutináló, hanem flektáló szerkesztésű, hiszen a -lak/-lek toldalék egyszerre fejezi ki az egyes szám első személyű alanyt és a második személyű tárgyat. A magyar flexió példái közé tartozik a veszek – végy, megyek – mégy is.

Az angolban – bár a magyarhoz viszonyítva igen kis számban – szintén vannak toldalékok. A többes szám szabályos jelölése például a magyarhoz hasonlóan toldalékkal, agglutináló módon történik.
0